Harald Mogensen-prisen 2023, juryens motivation

Harald Mogensen Prisen for Bedste Danske Krimi går til Torben Munksgaard for DAMEVENNENS DØD, der hermed også er Danmarks nominerede til den store nordiske pris, Glasnøglen. Juryen skriver:

Med det tredje og afsluttende bind i sin ’Traum’-serie, der blev indledt med ’Digterens død’ og fortsat med ’Diskodanserens død’ har Torben Munksgaard begået et hovedværk i dansk kriminallitteratur og givet nyt liv til genren ’den litterære krimi’.

For med sin maksimalistiske sprogpragt, sit blik for miljøer og karakterer, parret med en stedse mere veludviklet evne til at plotte, tegner han et billede af København – både som arnested for intriger og ugerninger, men sandelig også som en moderne by, der kan sanses på næsten taktil vis.

Torben Munksgaard viste allerede med første bind af trilogien sig som så sikker en forfatter, at Akademiet ikke tøvede med at tildele ham debutantprisen. Og nu hvor Traum-trilogien er afsluttet, er der heller ingen tvivl om, at han skal belønnes med prisen for årets danske krimi. Den tildeles for ’Damevennens død’ i særdeleshed, men også de foregående bind i almindelighed.

Det er sprogkunst, det er spænding, det er storbydigtning. Af fineste slags.

– Det Danske Kriminalakademis jury, februar 2023